Inteen

Sok tizenéves fiú kérdezi tőlünk, hogy hány éves kortól lehet csókolózni, és azt is hogyan kell. Aki a csókolózásnál már tovább jutott, az lehet, hogy nagyvonalúan legyint a kérdésre, de aki az első előtt van, annak ez nagy fejtörést okozhat. Ha már túl vagy rajta, emlékezz csak vissza - lehet, hogy régen volt - de biztos, hogy Te is izgultál… Biztosan szép emlék…
A másik gyakori kérdés a maszturbációval kapcsolatos. Sokan szeretnének „kigyógyulni” belőle, másokat pedig az érdekel, hogy túlzásba lehet-e vinni. Lányok szempontjából talán még fontosabb, így nektek is előnyös lehet átgondolni ezt a területet.


Hogyan csókolózzunk?


Maszturbációról mindkét nemnek


Óvszerhasználat


Remélem az alábbi írások választ adnak kérdéseitekre. Ne szégyelld, kérdezz bátran! Segítünk neked!

 

 

Hogyan csókolózzunk?


Nincs meghatározva, hogy mennyi idős kortól lehet csókolózni, de szerintem nem érdemes siettetni a dolgot. Érdemes időt hagyni egymás megismerésére, az érzelmek kibontakozására. Haladj tovább az ismerkedés útján, melynek majd a következő lépcsőfoka legyen a csókolózás.
Azt gondolom a csók legnagyobb gátja a félelem. Biztosan aggódsz amiatt, hogy valamit nem jól csinálsz. Ettől úgy tudsz megszabadulni, ha szembenézel vele. Tedd fel magadnak a kérdést: „Mi a legrosszabb, ami történhet?” Ezután, pedig arra a kérdésre válaszolj, hogy „Mi rosszabb, először ügyetlenül csókolózni, vagy egyáltalán nem csókolózni?” Így már biztos vagyok benne, hogy bátrabb leszel, és kezdeményezed majd a csókot. Megteheted akkor is, amikor barátnőd jelzéseket ad, melyeket ha jól észlelsz, érezni fogod, hogy vágyik a csókodra (szemedbe néz, lepillant a szádra). Segítségül leírom Neked a csók folyamatát:
Öleld át barátnődet és közelítsd szádat az övéhez. Nézz a szemébe, ajkaidat kicsit nedvesítsd meg, és lazán (ne túl nagyra) nyisd szét. Érintsd meg a száddal a száját, majd nyomás nélkül, gyengéden mozgasd fejedet és ajkaidat. Ezt teheted nyitott, vagy csukott szemmel is. Ez utóbbinál lehet, hogy jobban át tudod adni magad az élménynek. Figyelj arra, hogy orrotok ne ütközzön össze. Csókolózásnál párod ajkát nyelveddel érintheted, majd kissé kinyújtott nyelvedet szájában lassan, érzékien körbemozgatod, nyelveitek finoman körbesimogathatják egymást. Ne tarts vissza a lélegzeted, és ne nyálazz. Nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell csókolózni (javaslom, legalább 7-10 másodpercig tartson), egy azonban biztos, közösen illik befejezni, nem egyoldalúan. Gondolom azt mondanom sem kell, hogy légy tiszta, és leheleted legyen üde. Ha szemüveges vagy, vedd le.
Szerintem barátnődnek is hasonló érzései lehetnek az első csókot illetően, mint Neked. Biztosan jól esne neki, ha fülébe suttognál (a lányok ezt nagyon szeretik) néhány kedves szót két csók között. Mondhatod neki például „Szeretlek megcsókolni!”, vagy „Szeretem, ahogy csókolsz!”. Ezzel őt is megerősítheted, bátoríthatod.
Csókold meg majd újra és újra, élvezd a csókolózás örömével erősödő kapcsolatotokat. Minél többet csókolsz, annál jobban fog menni. Egyre ügyesebb leszel, és hamarosan fel fogod fedezni, mit szeret párod a legjobban.
Biztos vagyok benne, ha aggályaidat leküzdöd, vidám leszel, és jól fogsz csókolni!

 

Maszturbációról mindkét nemnek


Megnyugtatlak, a maszturbáció nem betegség, így nem szükséges kigyógyulnod belőle. Nem kell tartanod semmilyen betegségtől, szervi elváltozástól. A tizenéves fiúk nagy része (90-95%) gyakorolja. A lányoknál 40-60% az arány, általában később kezdik, ritkábban is gyakorolják. Az sem igaz, hogy csak a magányosok folytatnak önkielégítést, sok párban élő is maszturbál. A maszturbáció nemcsak kielégülést, feszültségoldást biztosít, de fejleszti a szexuális reagálókészséget, például a fiúknál elősegíti a magömlés késleltetésének megtanulását. Ehhez az öningerlést lassítani kell, szüneteket beiktatni és tudatosan törekedni arra, hogy az izgalmi állapot, a merevedés meghosszabbodjon körülbelül 10-15 percre. Fontos a nyugodt körülmény, és hogy ne kelljen gyorsan maszturbálni, kellő időt tudj szánni rá.
Indokolatlan félelem az is, hogy túlzásba vihető. Egy idő után már egyszerűen képtelenné válik az egyén a szexuális reagálásra, és kellemetlenné válik a további ingerlés, így nem érdemes erőltetni.
Lehet, hogy számodra nehézséget a maszturbációt kísérő bűntudat okozza. Ezzel kapcsolatosan érdemes úgy gondolkodni, hogy a maszturbáció a szexuális élet egyik természetes formája, amely ráadásul megkönnyítheti a szexuális összhang kialakítását a pároddal.
Az orgazmuskészség lányok esetében nem alakul ki magától, mint a fiúknál, így a szexuális reagálókészség fejlesztése maszturbáció segítségével is szükséges lehet. Sokszor előítéletek miatt sok lány elnyomja szexuális késztetéseit, és nem is végez önkielégítést. Később ebből adódhat, hogy szexuális igényei és képességei kevésbé lesznek fejlettek, és problémák jelentkezhetnek a partnerrel való szexuális együttlétek során. Ha viszont fejleszted - akár egyedül, akár pároddal –orgazmus készségedet, rendszerint jobban fogod élvezni az együttléteket, könnyebben kielégülsz, és mindkettőtök számára örömszerző szexuális élet kialakítása is könnyebben fog menni.
Ne ess kétségbe, ha önkielégítés során fel tudsz izgulni, de nem jutsz el az orgazmusig. Sok lány tévesen azt gondolja, hogy első próbálkozásra sikerülnie kell. Ez elég nehezen megy, ha a maszturbációt rossz, bűnös dolognak, esetleg mocskosnak, undorítónak tartod. Ideje félre tenned ezeket a negatív és alaptalan előítéleteidet, és mint már írtam, tekintsd a szexualitásod természetes részének. Viszont fontos, hogy kellőképpen ráhangolódj, amihez legjobban szexuális fantáziálásod segíthet hozzá. Érdemes arra is odafigyelned, hogy ne rögtön a nemi szerved, csiklód ingerlésével kezdj. Először lassú és finom mozdulatokkal érdemes az erogén zónáidat (például nyakad, hasad, combjaid, melled), vagy más testrészeidet simogatni és csak utána, fokozatosan rátérni a nemi szerv ingerlésére.
Problémát jelenthet az, ha magányos vagy, és csak azért maszturbálsz, hogy jobban érezd magad, mert nincs más pozitív forrás az életedben. Figyelj arra, hogy a körülvevő világ jobban érdekeljen, mint a saját nemi szerved. Ha nem így lenne, ideje tenned valamit a változás, kapcsolatok kialakítása, életed jobbá tétele érdekében.
Ha az életeddel elégedett vagy, jó jegyeket szerzel az iskolában, jól teljesítesz munkában, pároddal szeretetteljes kapcsolatban vagy, és elégedettek vagytok szexuális életetekkel, akkor nincs túl nagy fontossága annak, hogy mennyit maszturbálsz.

 

Óvszerhasználat


Egy szexuális kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog, hogy megfelelően gondoskodj partnered és saját magad egészségének védelméről. Az óvszer megfelelő és rendszeres használatával csökkentheted a nem kívánt terhesség valószínűségét és a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének veszélyét. Az óvszer csak abban az esetben nyújt megfelelő védelmet, ha azt megfelelően alkalmazzák. Annak érdekében, hogy ne okozzon problémát az óvszerhasználat a gyakorlatban, főbb vonalakban ismertetem az óvszerhasználat menetét.
(A nem kívánt terhesség ellen 95-98 % hatékonyságot produkál. A szexuális úton terjedő betegségek ellen is hasonló százalékban nyújt védelmet. A vérrel és testnedvekkel terjedő betegségek ellen (pl. HIV, szifilisz, gonorrea) hatékony védelmet nyújt, viszont a bőrkontaktuson keresztül terjedő betegségek ellen (pl. HPV) kismértékű védelmet ad, mivel az óvszer csak a pénisz bőrét védi.)

 

Vásárlás


Ne tartsd cikinek, ha óvszert vásárolsz! Rengeteg ember vásárol óvszert, ezért nem kell magad szégyellned. Azért teszed, mert vigyázol a saját és partnered egészségére, emiatt senki nem fog rád furán nézni. A drogériáknak nagy választéka van óvszereket illetően, így lehetőséged nyílik hosszasabb válogatásra is, ha úgy tartja a kedved.
Óvszert nem csak férfiak vehetnek, hanem nők is, és fontos is, hogy a pár mindkét tagja gondoskodjon a megfelelő védelemről. Ha véletlenül a partner egyik felénél nincs óvszer, akkor a másiknál még mindig van. Ezáltal nem kerültök abba a kellemetlen szituációba, hogy az éjszaka kellős közepén szerezzetek óvszert, vagy ami még rosszabb, védekezés nélkül vágjatok bele a szexbe.
A óvszer vásárlásakor mindig vedd figyelembe, meddig használhatod a terméket. Lejárt terméket soha se vegyél! Manapság nagyon sok féle óvszer fajtát árulnak az üzletek. Annak érdekében, hogy ne a boltban kelljen kérdezgetned az eladókat melyik milyen fajta, (bár ha bevállalós vagy megteheted) nézz utána az interneten, ott részletes leírást kaphatsz a különböző termékekről. Csak minőségi terméket vegyél, ne vásárolj ismeretlen márkájú feltűnően olcsó óvszert.

 

Tárolás


Az óvszert megfelelő helyen kell tárolnod annak érdekében, hogy az ne sérüljön. A pénztárca nem megfelelő hely ennek tárolására. Tarthatod a terméket a dobozában, a táskádnak az egyik oldalrekeszében, ahol kevés fizikai behatás éri, de árulnak fémtokot is erre a célra, ami kisebb helyet foglal és diszkrétebb megoldás is egyben. A tárolásnál a hőmérsékletet is figyelembe kell venni. Ne tárold túl magas hőmérsékleten az óvszert.

 

Megfelelő használat


Sokan szidják az óvszert, mivel zavaró körülményként gondolnak rá szex közben. Sokan azt mondják, nem éreznek semmit, valaki arra panaszkodik, hogy szorít, valakinek a libidója csökken tőle. Ezeknek a problémáknak a hátterében gyakran a nem megfelelő óvszerhasználat áll.  Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat elkerüld, sokat tehetsz azzal, ha megtanulod a megfelelő óvszerhasználatot. Az óvszer használata előtt olvasd el a tájékoztatót ebből sok hasznos információt megtudhatsz a termék helyes használatáról.
Az óvszer kinyitásához ne használj éles tárgyat vagy a fogaidat. A csomagolás két oldalán található recés rész egyikénél bontsd fel a tasakot. Óvatosan csináld, ne sérüljön meg az óvszer. Amikor kiveszed a csomagolásból az óvszert akkor is vigyázz, hogy ne szakadjon el.
Az óvszert a pár bármelyik tagja felhelyezheti a péniszre, de jobb, ha a rutinosabb partner teszi ezt. Könnyen lelohaszthatja a férfi hangulatát, ha elügyetlenkedik ezt a részt. A férfiak gyakorolhatják az óvszer használatát péniszükön, a hölgyek pedig egy banán vagy egy műpénisz segítségével sajátíthatják el a felhelyezés módszerét. Fontos, hogy rutinosan menjen a felhelyezés, így gördülékenyebbé válhat az aktus. A rutinos óvszerhasználóknál, már nem is okoz problémát ez a rész, az aktus részévé vált.
Az óvszer felbontása után győződj meg róla, hogy az óvszer feltekert része kívülre esik. Ez nagyon fontos, mert ha fordítva csinálod, és belülre esik a feltekert rész, akkor nem tudod megfelelően felhelyezni az óvszert. Ennek következtében nem nyújt megfelelő védelmet és kényelmetlen is lesz.
Az óvszert merev, hátra húzott fitymájú péniszre kell felhelyezned. Az óvszer tetején lévő spermatartó zsákot nyomd össze a mutató és a hüvelykujjaddal. (Ez azért fontos, mert az óvszerbe szorult levegő könnyen szakadáshoz vezethet, és ezzel a módszerrel kinyomod az óvszer végéből a levegőt.) Majd, az óvszer többi részét húzd rá a péniszed végére. Az óvszert ezután óvatosan tekerd le végig a pénisz tövéig és közben folyamatosan nyomd össze a spermatartó zsákot. Győződj meg róla, hogy az óvszer a pénisz tövéig ér, nincs alatta levegő és nem szakadt, nem sérült.
Az aktus közben ügyelj arra, hogy az óvszer végig a helyén maradjon és, hogy ne csússzon le. Erre jó módszer, ha időnként leellenőrzöd, pl. pózváltásoknál, hogy a helyén van és megigazítod, ha szükséges. Ha nagyon elmozdulna szex közben, akkor igazítsd meg, ha leesne, akkor csak egy új óvszer felhelyezése után folytasd a szexet. (Azért kell ilyenkor új óvszert használni, mivel ha egyszer leesett már nem lehet biztonságosan visszahelyezni a péniszre és így már nem nyújt megfelelő védelmet. Sose használj kétszer egy óvszert, még akkor se, ha nem tartalmaz ondót.) Érdemes több óvszert magatoknál tartani, hogy a pótlásból ne adódjon probléma.
Minden egyes aktushoz, használj új óvszert. Az orális szexhez is használj óvszert a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Ha az orális szexet vaginális vagy anális szex-el folytatjátok, akkor mindig új óvszert használj a megfelelő védelem érdekében.
Ha síkosítót szeretnétek használni, csak vízalapút használjatok, mert az nem károsítja az óvszer anyagát.
Magömlés után, minél hamarabb, még merev állapotban húzd ki a péniszed a partneredből. Közben fogd az óvszer végét a péniszed tövénél. Ezzel megakadályozhatod, hogy az óvszer a partneredben maradjon. Csak akkor távolítsd el az óvszert a péniszről, ha azt már teljesen kihúztad.
Csak a megfelelő tisztálkodás után közeledj újra partneredhez. Ezzel megelőzve a nemi úton terjedő betegségek átadását és a nem kívánt terhességet.  
Az óvszert papír zsebkendőbe csomagolva a kukába kell helyezni az aktus után, soha nem szabad WC-be dobni.
Ezeket a szabályokat betartva egyszerűbbé, kényelmesebbé válhat az óvszerhasználat és biztonságosabbá a szexuális együttlét.
A szexualitás megélésében nagyon fontos a magabiztosság, és a biztonság. Ha gyakorlatot szerzel az óvszerhasználatban és már nem fog problémát okozni a felhelyezés, akkor magabiztosan élhetsz szexuális életet. A partnered is nyugodt és ellazult lesz mivel védekeztek, így mindketten önfeledten átadhatjátok magatokat a szexualitás örömeinek.


Sarkadi Bálint