Intimszféra

Közkedvelt, sokakat érdeklő témákról olvashatjátok itt gondolatainkat. Cikkeink kapcsán informálódhattok, ismereteiteket bővíthetitek, és reméljük tovább is gondoljátok saját életetekre vonatkoztatva.

 

Erotikus fantáziák

Hogyan tartsuk meg partnerünket még évek után is?

Szex és a pluszkilók

 

Erotikus fantáziák

Az erotikus fantáziák nem feltétlenül jelentik azt, hogy valami nincs rendben a kapcsolatunkban. Inkább arra utalhatnak, hogy kívánod a párodat, a szexet, és kifejezhetnek valamilyen változatosságra való törekvést is. Természetesen a szexuális fantáziák nemcsak a nemi vágyat fokozhatják, hanem azt is megmutatják, mi hiányzik szexuális életünkből.
A nőknek inkább szükségük van érzelmi háttérre a szexuális vágy felébredéséhez, a szexuális fantáziák beindulásához, mint a férfiaknak. A férfiak kevésbé tartják elsődlegesnek az intimitást és a szerelmet, mint a szexuális tevékenység előfeltételét, szemben a nőkkel. A szexuális fantázia egyrészt elősegíti a saját szexuális vágyaink mélyebb megismerését, feltárását, másrészt sokat javíthat a párkapcsolatokon, főleg, ha bizonyos álmokat, vágyakat a gyakorlatban is sikerül megvalósítani.
A fantáziálgatás abban is segíthet, hogy eljátszunk, begyakoroljunk olyan szerepeket, melyhez jelenleg még nincs elég önbizalmunk. Szükség lehet rá a nemi vágy, beteljesedés esetében, például férfiaknál a merevedés eléréséhez, míg a nőknél az orgazmus megéléséhez is.
Sokan bűntudatot éreznek, ha nem a partnerükről fantáziálnak, sőt azt gondolják, hogy ez már megcsalásnak számít. Ez főleg a nőkre jellemző, akik szégyellik bevallani szexuális vágyaikat, míg a férfiak többségének az erotikus fantáziálgatás nem jelent gondot.
A fantázia megosztása kétélű dolog, mely mindenképpen óvatosságot igényel. Vannak, akik örülnek, sőt izgatónak tartják, ha tudják, hogy párjuk miről fantáziál. Viszont még bizalomteli kapcsolatban is előfordulhat, hogy féltékenység alakulhat ki belőle.
Ha fantáziánkat megosztjuk párunkkal valószínűleg ő is ugyanezt teszi majd. A képzeletnek nincsenek határai, de mielőtt elmeséled legmerészebb fantáziáid, gondold át hogyan fog ez neki esni. Először érdemes olyan fantáziát megosztani a kedvesünkkel, amelyben ő szerepel. Pozitív fogadtatás esetén fokozatosan beavathatjuk mélyebb képzelgéseinkbe.
A női és a férfi erotikus fantáziái sokkal inkább függenek a személyiségtől, mint a nemtől, bizonyos eltérések azért megmutatkoznak. A férfiak esetében az erotikus fantáziák inkább általánosabbak, és ők a külső szemlélő szerepével azonosulnak. A nők konkrét személyekről fantáziálnak inkább, és gyakran magukat is beleképzelik a kitalált folyamatba.
Mindkét nemnél a leggyakoribb szexuális fantázia az aktuális partnerrel való szeretkezés, melyet az orális szex utáni vágy követ. Míg a férfiaknál ezeket a több partnerrel, elsősorban nőkkel való szeretkezés követi, a nőknél ezt a fantáziát egy idegennel, esetleg híres személlyel való szeretkezés előzi meg. A férfiaknál a leggyakoribb fantáziák között megjelenik még az erőszakosabb, vagy éppen a behódoló szex, míg a nők a romantikus, vagy extrém helyeken való szeretkezésre, illetve valamilyen tiltott dolog megvalósítása után vágyakoznak, mint például a prostitúció vagy a nyilvános vetkőzés.
Soha ne felejtsük el, hogy a fantáziáink csak a képzeletünkben léteznek. Ne csapjuk be magunkat, ne tegyünk úgy, mintha a képzeletünk valóság lenne. A valóságban neked kell megtalálnod azt a személyt, akivel szerelmeskedhetsz, és akár erotikus fantáziáidat is megvalósíthatod.

Hogyan tartsuk meg partnerünket még évek után is?

A megfelelő partner megtalálása egy nagyon nehéz és hosszú feladat. Gyakran évekig, évtizedekig is próbálkozik az ember, amíg sikerül. De ha már megtaláltuk az igazit, akkor sem pihenhetünk meg, mivel ha nem akarjuk elveszíteni életünk szerelmét, akkor azért is tennünk kell. Az alábbiakban leírunk néhány tippet, melyek megkönnyíthetik a hosszú távú párkapcsolatban való együttélést.
A kapcsolatok halálát a megszokás, a rutinból, gépiesen végzett dolgok okozzák. Nem szabad hagyni, hogy a megszokás diktáljon, neked kell alakítanod a hétköznapjaid alakulását. Ez nem csak a hétköznapi rutin feladatokra vonatkozik, hanem az érzelmekre és a szexualitásra.
Merj változtatni, kísérletezni. Az egyhangúságot könnyen félre lehet söpörni egy ötletes programmal, vagy egy különleges meglepetéssel. Ne feledd, aki mer, az nyer és a tehetetlenségnél mindig jobb egy rossz döntés.
Mondd meg a véleményed. Adj hangot annak, ha partnered megbánt téged, de akkor se hallgass, ha valami jót tett, ilyenkor fejezd ki az örömödet és háládat, akár szó vagy tett formájában.
Ugyan akkor nem kell mindent kimondani. Mindig vedd figyelembe, mit érezhet a másik, hogyan esne neki az amit mondani szeretnél. Mielőtt valami olyat mondanál, amivel lehetséges, hogy megbánthatod a partnered, állj meg egy pillanatra számolj el 5-ig és csak akkor mond ha tényleg fontosnak tartod a mondandódat és olyan formában amit te is elviselnél és nem éreznéd sértőnek.
A kommunikáció egyik nagyon fontos eleme a másiknak a meghallgatása. Figyelj oda arra amit partnered közölni szeretne veled. Ne csak arra figyelj, amit mond, hanem arra is, hogy hogyan mondja, a hangsúlyra, a hangszínére, a mimikájára, és a gesztusaira. Ezzel sok félreértést és vitát elkerülhetsz, ezen kívül jobban megismerheted és megértheted partnered vágyait érzéseit. 
Egy kapcsolat legfontosabb részét az együttöltött idő teszi ki. Arra kell törekedni, hogy ezek kellemesen és értelmesen teljenek. Törekedj a minőségi együttlétek szaporítására a mennyiségi helyett. Próbálj meg programokat szervezni, kimozdulni a lakásból, az együtt lét ne csak a közös tévénézésből álljon.
A közösen töltött idő mellet fontos a magánszféra a párkapcsolatban. Hagyj a másiknak és saját magadnak, olyan fizikai és lelki teret ahol egyedül lehet. Legyen külön helységetek ahol magadban lehettek a saját gondolataitokkal. Csinálj külön programot ahol magadban vagy a barátaiddal lehetsz a partnered nélkül.
A féltékenység előbb vagy utóbb bármilyen tökéletes kapcsolatról is legyen szó, valamilyen formában felüti a fejét. A féltékenységből adódó konfliktusok könnyen egy kapcsolat végét is okozhatják. Törekedj arra, hogy ne adj okot a partnerednek a féltékenységre, valamint, hogy te se legyél féltékeny minden apróság miatt. Fektessétek le a közös szabályokat ebben a témában és beszéljétek meg meddig lehet elmenni. A közösen meghozott szabályok és egymás kölcsönös tisztelete segíthet a féltékenység távoltartásában. 
A másik személy tisztelete az amit soha nem szabad elfelejteni emberi kapcsolatainkban, ez különösen igaz a párkapcsolatokra. Mindegy mennyi ideje vagy együtt partnereddel nem szabad elfelejtened, hogy tiszteletben kell tartsad a személyiségét, a véleményét, vágyait, cselekedeteit. Jó módszer ennek észben tartására, ha átgondolod tetteid előtt, hogy a partnered ehhez mit szólna, vagy mielőtt mondasz valamit az, hogy esne neki.
Minden kapcsolat változik, soha sem áll meg, mindig mozgásban van. Nagyon fontos, hogy képes legyél a partnereddel együtt változni, egyszerre fejlődni. Ha azonos célok felé  azonos, vagy hasonló vágyak hajtanak az megkönnyíti a kapcsolatodat és könnyebbé és kellemesebbé teszi az célig vezető utat.
Ha a célod a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat, akkor ezen ötletek elolvasásával és akár egy tanács alkalmazásával már meg is tetted a célod felé vezető első lépést.

 

Szex és a pluszkilók

A nők többségére könnyen felszaladnak a pluszkilók. Mivel a változást nem tartják pozitív irányúnak, tartózkodóbbá válnak, megcsappan az önbizalmuk, és még sokéves kapcsolat esetén is előfordul, hogy nem hajlandóak meztelenül mutatkozni. Hangsúlyoznám, hogy ezt a reakciót nem a másik fél viselkedése váltja ki, ő ugyanis a felesleggel együtt is vonzónak láthatja a párját.
A párkapcsolatban a testiség vagy a testkép csak egy dolog, emellett még számos egyéb tényező is szerepet játszik abban, hogy a társunk kíván-e minket, avagy sem. Nem csak a külső számít, sokkal fontosabbak a kapcsolat elejéről hozott érzelmek, az emlékek és a kialakult kötődés. Azt gondolom, igazából a nők problémája a gátlásosság, ami a túlzott társadalmi elvárásokból adódik. A média és a divat világa is azt közvetíti felénk, hogy csak akkor lehetünk igazán értékesek, ha behódolunk a kor ideáljának, amely napjainkban a vékony nőket dicsőíti. Persze lehet, hogy a férfi szexuális szempontból vonzóbbnak tart egy karcsúbb hölgyet, de ez nem jelenti azt, hogy a saját párját nem találja kívánatosnak, ha éppen nem hozza ezt a bizonyos „bombaformát”.
Az elégedetlenség a szerelmi életünkre is kihathat. Ilyenkor ugyanis nemcsak arról van szó, hogy mi rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, hanem arról is, hogy ezt sugározzuk a környezetünk felé. Ám ami még rosszabb, hogy ezzel éppen az intim pillanatokat rombolhatjuk le, erre pedig hosszú távon akár maga a kapcsolat is rámehet.
A párkapcsolat elején még nem jelent problémát, hogy feloldódjunk a szerelmünk közelében, és teljesen átadjuk magunkat a meghitt pillanatoknak. A pluszkilók miatt azonban a nőnek már az is nehezére eshet, hogy megmutassa a testét a párjának.
A fizikai elégedetlenség és az önbizalomhiány egy idő után komoly zavarokat okozhat a pár életében, ebben az esetben is helytálló ugyanis a „ha mi nem szeretjük magunkat, mások hogyan szeressenek?” gondolat. Az önbizalom hiánya miatt elveszítjük pozitív, nőies kisugárzásunkat, amit a férfi az elején még megpróbál elfogadni, még ha esetleg kevésbé kíván is minket. Ám ha gátlásossá válunk, és visszautasítjuk a szexet, az intimitást, a férfi már nem fog tudni mit kezdeni a kialakult helyzettel. Ez egészen odáig fajulhat, hogy a szerelmünk eltávolodik tőlünk, és ha továbbra sem vagyunk képesek ugyanazt az odaadást és szenvedélyt mutatni, mint pár kilóval könnyebben, egy idő után talán másnál keresi majd a gyönyört, a meghittséget.
Meg kell értenünk, hogy senki sem tökéletes, és a szeretkezés túlsúlyosan is ugyanolyan élvezetes lehet mindkét fél számára, mint korábban. Az önbizalmunkat kell helyreállítani, rá kell ébrednünk, hogy nemcsak a külső szépség, a fizikai vonzerő határozza meg az örömteli együttlétet és magát a kapcsolatot. Fontos visszaállítanunk az egészséges testképünk, így újra képesek leszünk szeretni magunkat. Ugyanakkor a párunkhoz is fordulhatunk, hiszen a legfontosabb úgyis az a visszajelzés, amit tőle kapunk. Nem mindegy, persze, hogy a kedvesünk hogyan kezeli a helyzetet, ám ha pozitív megerősítést ad afelől, hogy a pluszkilók ellenére sem csökkent a szexuális vágya, akkor ő jelentheti számunkra a legnagyobb segítséget.

 

Minden jog fenntartva 2015.